Pretraživanje

Kazališna predstava "Mistero buffo"

Srijeda, 16. Studenog 2016. - 0:00

U kinu Labin, 30.studenog 2016.  u  20 sati Istarsko narodno kazalište predstavlja zbirku satiričnih monologa „Mistero buffo“.

Mistero buffo, zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969.g. no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša. 
Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, čakavica je prilagođena te u sebi ima elemente raznih istarskih govora.
 
Više o predstavi:
 
Lakrdijaši svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. 
Vrlo zanimljivo je da nam te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan. 

Lakrdije: 
Moralnost Slijepca i Hromoga, Kain i Abel, Čudo na vjenčanju u Kani, Igra Luđaka pod križem, Scapinov grammelot, Prvo čudo mladoga Isusa, Bonifacije VIII, Gladni Zanni, Lazarovo uskrsnuće, Rođenje lakrdijaša, Marija pod križem, Grammelot engleskog odvjetnika.