Pretraživanje

Jedno od posljednjih drvenih korita za preradu maslinovog ulja stiglo u Narodni muzej Labin

Četvrtak, 08. Kolovoza 2019. - 0:00

Narodni muzej Labin u 2019. godini zaključio je sa obitelji Blažina iz Drenja kupoprodajni ugovor o otkupu starog drvenog korita za preradu maslinova ulja, te je početkom kolovoza isto i realizirano.

Osnovna misija Narodnog muzeja Labin muzeja je očuvanje, zaštita, prezentacija i interpretacija lokalnog kulturnog blaga, u što spada i otkup navedenoga korita. Maslinovo ulje od davnina se obrađivalo na vrlo primitivan način, obično su se obiteljske uljare nalazile u manjim podrumima ili pomoćnim zgrada,  a često su se maslina i maslinovo ulje obrađivali i za ostale mještane. Na području naselja Drenje i Ravni poznato je svega nekoliko takvih obiteljskih uljara, a jedna od njih pripadala je i obitelji Blažina.

Otkupljeno korito izrađeno je pred cca 200 g, izrađeno je od debla hrasta, a koristilo se do pred 20ak godina o čemu svjedoči i novinski članak.

Korito je uz pomoć volontera prebačeno u lapidarij Narodnog muzeja Labin, a na jesen slijedi obrada i zaštita, dok se u proljeće planira da se isto izloži na prvome katu muzeja.

Korito - članak.jpg (418 KB)