Pretraživanje

Izašao 9. broj TREFF-a - časopisa na njemačkom jeziku učenika Srednje škole Mate Blažine

Utorak, 14. Srpnja 2020. - 0:00

Školska godina  2019.-2020. bila je doista posebna i drugačija od svih ostalih i odvijala se u uvjetima koji su bili vrlo izazovni i za učenike i za nastavnike.TREFF br. 9 s naslovnom temom „Online nastava u virtualnim učionicama“ donosi opis projektnih zadataka na kojima su učenici radili tijekom  nastave na daljinu, a novinari Treff-a iz trećih razreda gimnazije izvršili su odabir najboljih prezentacija i digitalnih plakata čiji popis i linkovi se nalaze na kraju Treff-a. Osim tema vezanih za online nastavu Treff 9 donosi i intervju s ravnateljem prof. Čedomirom Ružićem. Grafičko oblikovanje TREFF-a 9 u potpunosti potpisuje Marija Lalović, učenica 3. razreda gimnazije, koja je ujedno i autorica nekoliko tekstova. Voditeljica je njihova profesorica njemačkog jezika Elvijana Frančula Tenčić.

O projektu „TREFF“

Cilj projekta TREFF od samih njegovih početaka do danas je afirmacija učenja njemačkog jezika kroz zabavu i druženje, i to upravo zbog činjenice što taj veliki europski jezik postepeno nestaje iz naših škola, osobito kao prvi strani jezik. To se nažalost događa i u labinskoj školi, tako da je u šk. god. 2020/21. u 4. razredu posljednja generacija gimnazijalaca koji njemački jezik uče kao prvi strani jezik. Nakon toga u labinskoj srednjoj školi njemački jezik učit će se samo kao drugi strani jezik, za koji srećom iz godine u godinu raste interes, budući da je njemački jezik važan prije svega u turizmu, a osim toga Njemačka je jedno od najpopularnijih odredišta za programe mobilnosti mladih. U školi se nadaju da će i “TREFF 9” doprijeniti popularizaciji učenja njemačkog jezika među generacijama koje dolaze.

Kako je sve počelo

Ideja o pokretanju školskog lista na njemačkom jeziku nastala je sasvim spontano u okviru redovne nastave u siječnju 1998. godine, kada se u tadašnjem četvrtom razredu gimnazije diskutiralo o temi “Časopisi za mlade”. Učenici su tada na poticaj profesorice Elvijane Frančula Tenčić poželjeli stvoriti školski list na njemačkom jeziku u kojemu će na zabavni način  pisati o zanimljivim temama iz učeničkog života, ali i o drugim aktualnim temama iz raznih područja života.

Tako je u veljači 1998. objavljen TREFF 1 s naslovnom temom “Matura i što nakon mature”. TREFF 1 zapravo je zbirka učeničkih radova nastalih u okviru redovne nastave, a poseban je po tome što su svi tekstovi i crteži izrađeni rukom.

TREFF 2 (travanj 2000.) s naslovnom temom “Naš grad na pragu novog tisućljeća” i TREFF 3 (svibanj 2002.) s naslovnom temom “Učenje njemačkoj jezika ipak nije bauk” osmislila je i realizirala grupa od desetak gimnazijalaca i učenika ekonomskog usmjerenja u sklopu dodatne nastave njemačkog jezika, a koncipirani su kao cjeloviti tiskani školski listovi s raznovrsnim sadržajima i kvalitetnim grafičkim oblikovanjem U njima se mogu pronaći razni tekstovi vezani uz naslovne teme i aktualne teme iz života mladih, kreativni radovi učenika te informativni  članci o aktivnostima vezanim uz učenje njemačkog jezika. U oba broja nalazi se i anketa “Hit  lista najpoželjnijih fakulteta/zanimanja”, intervjui, reportaže s maturalnih putovanja, ali i zabavni sadržaji kao npr. vicevi, križaljke, kvizovi, horoskop i slično.

Od 2004. godine nadalje TREFF (brojevi 4-8) izlazi na mrežnim stranica labinske srednje škole na način da se na kraju školske godine objavljuju kreativni radovi učenika te izvješća i fotografije s raznih događanja povezanih s učenjem njemačkog jezika – kao što su npr. jednodnevni izleti u Graz i Klagenfurt, posjeti raznim izložbama, izvješća i fotografije s natjecanja, razmjena učenika i slično.