Pretraživanje

Istra se predstavila na Balu rudara u poljskom Gradu soli

Utorak, 07. Veljače 2012. - 8:40

Krajem sijecnja u poljskom Krakowu, Istra je predstavila svoje turisticke potencijale u „Gradu soli Wieliczka“, koji slovi kao jedan je od najpoznatijih rudnika soli na svijetu te se od 1978. godine nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Razlog prezentacije na 150 metara dubine bio je tradicionalni Bal Barbórkowy, odnosno svecani Bal rudara koji se održava svake godine te okuplja više od 250 uzvanika iz diplomatskog, politickog, poduzetnickog i gospodarskog života Poljske.

Turisticka zajednica Istarske županije je na balu sudjelovala na poziv Hrvatske gospodarske komore u Puli koja dugi niz godina razvija suradnju s tamošnjom Gospodarskom komorom industrijske cetvrti Rybnik.


Uz predsjednicu HGK-ŽK Pula, Jasnu Jaklin-Majetic te direktoricu Tehnomonta, Gordanu Deranju, koja ujedno obnaša ulogu predsjednice CRO industrije te je clanica Skupštine HGK, Balu rudara nazocio je i veleposlanik Hrvatske u Poljskoj, Ivan Del Vechio, gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika, clan Turistickog vijeca TZG Labina Euro Juricic te Cristina Vojic Krajcar kao predstavnica TZ Istarske županije.

Poljaci zainteresirani za suradnju na Projektu Podzemnog grada Labin

 

 

Istarska delegacija je medu ostalim imala susret s ministricom regionalnog razvoja Poljske, Elizbietom Bienkowskom, sa kojom se razgovaralo o potencijalu istarskog gospodarstva za projekte regionalne suradnje i korištenja fondova Europske Unije - u cemu Poljska može Istri biti najbolji savjetnik i partner kao zemlja koja je maksimalno iskoristila sredstva iz europskih fondova.

Gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika tom se prigodom susreo sa Andrzej Žylakom,  predsjednikom  industrijske i trgovacke komore okruga Rybnik u Poljskoj, s kojim je vec ranije uspostavljena bliska suradnja sa Projektu Podzemnog grada Labin te sa predstavnicima Fakulteta za rudarstvo i geologiju iz Gliwicama koji takoder Labinu nude pomoc i suradnju na projektu Podzemnog grada.