Pretraživanje

Individualna kineziterapija za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Utorak, 07. Kolovoza 2018. - 0:00

Grad Labin kroz projekt Labin Zdravi grad provodi program individualne kineziterapije za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u prostorijama Istarskih domova zdravlja – Ispostava Labin. Radi se o organiziranom i kontroliranom programu tjelesnog vježbanja koji je prilagođen njihovim sposobnostima i potrebama. Cilj usluge  je razvoj, održavanje i obnavljanje pokretljivosti, usavršavanje kvalitete kretanja i funkcionalnosti u svakodnevnom životu te održavanje motoričkih sposobnosti korisnika što pridonosi unaprjeđenju njihovog tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Metoda po kojoj se radi je Bobath metoda, a vježbe provodi Marina Koroman, dipl. fizioterapeut iz Barbana, inače zaposlena u Centru za rehabilitaciju Veruda Pula. Stručna je osoba s certifikatom za Bobath terapiju.  Krajnji je cilj ove terapije povećanje osobne sposobnosti za funkcioniranje, postizanje što veće samostalnosti, poboljšanje motoričkih sposobnosti te kvalitetniji senzomotorički razvoj što se postiže postepenim razvojem djetetovih kognitivnih sposobnosti, spretnosti, govora i motoričkih sposobnosti. Program korektivne gimnastike se provodi dvaput tjedno u popodnevnim satima. U projektu sudjeluju djeca predškolske i školske dobi, mladež s posebnim potrebama, osobe s invaliditetom, a trenutno je u radionicu uključeno 11 osoba.

Monika Žgela, majka djeteta s cerebralnom paralizom koje polazi program individualne kineziterapije o programu ima samo riječi pohvale:

Moj petogodišnji sin Lionel kojem je od rođenja dijagnosticirana cerebralna paraliza već treću godinu zaredom polazi program kineziterapije kod gđe Marine Koroman i vrlo sam zadovoljna postignutim rezultatima. S veseljem odlazi na terapije i ciljanim vježbama njegovo tjelesno zdravlje podignuto je na viši nivo.“

Marina Koroman, dipl. fizioterapeut i voditeljica programa kaže:

Cilj kineziterapije je kompleksom ciljanih vježbi povećati osobnu sposobnost za funkcioniranje, povećanje individualne neovisnosti te bolju kvalitetu života, priprema za što normalniji život. Habilitacijski postupci obuhvaćaju sveukupan razvoj što doprinosi senzoričkom, fizičkom, mentalnom, emocionalnom i socijalnom razvoj. Terapija uključuje aktivno sudjelovanje korisnika u postupcima terapije, te utječe na poboljšanje sheme tijela, reakcija uspravljanja i ravnoteže , na poboljšanju balansa i koordinacije Kineziterapija je jedna od važnih karika u procesu  funkcionalnog osposobljavanja osoba, nakon povreda mozga, oboljenja ili nekog drugog stanja koje je dovelo do poremećaja normalnog pokreta ,te pojedinih motoričkih  funkcija u organizmu, odnosno do insuficijencije lokomotornog aparata. Kod cerebralno paraliziranog djeteta veoma je važna rana terapija (u dobi odmah nakon rođenja), zbog velike prilagodljivosti i plastičnosti dječjeg mozga tj. zbog mogućnosti mozga da još usvaja i uči. Jedna od  terapija (koncepta) koja se bavi razvojem mozga je Bobath koncept – neurorazvojna terapija koja se još i naziva „Konceptom života“, a bavi se terapijom poremećaja pokreta kod patologije središnjeg živčanog sustava. Habilitacijski postupci obuhvaćaju sveukupan razvoj (senzorički, fizički, mentalni, emocionalni i socijalni). Sa sinom gđe Žgela, Lionelom radim već 3 godine i izuzetno sam zadovoljna napretkom koji primjećujem u njegovom motoričkom razvoju. Od početka provođenja programa kineziterapije još 2001. pa do danas terapiju je prošlo velik broj osoba, a interes je sve veći. Drago mi je da je grad Labin prepoznao važnost ovog programa i vjerujem da korisnicima on pomaže u normalnijem funkcioniranju te olakšava njihov život i pomaže u savladavanju njihovih zdravstvenih problema.“

Vesna Blažina Hatić, koordinatorica projekta Labin Zdravi grad zadovoljna je rezultatima programa:

Program individualne kineziterapije je vrlo kvalitetan program i u razgovoru s roditeljima djece, korisnika programa dobili smo povratne informacije o zadovoljstvu  uslugama. Labin Zdravi grad nastavlja s programom, a ove godine uspjeli smo uključiti i dobiti podršku Općine Raša i Sveta Nedelja, tako da i njihovi mještani mogu koristiti usluge terapije. Rehabilitacija djece s posebnim potrebama je zasigurno složen i dugotrajan proces. U tom procesu kineziterapija, tjelesno vježbanje i sport imaju višestruko pozitivan doprinos.