Pretraživanje

I prije roka gotovi radovi na izgradnji rotora u Rapcu

Petak, 19. Travnja 2019. - 0:00

Kratak rok, a veoma opsežan posao na izradi novog ulaska u naselje Rabac, na ovaj način moguće je sumirati ono što se posljednjih mjeseci događalo na samom ulazu u ovaj turistički biser. Dio je to prometnice koja je bila pod velikim opterećenjem pogotovo u ljetnim mjesecima.

Sa radovima se započelo krajem studenog prošle godine, a uključivali su radove na širokim iskopima za proširenje djela raskrižja i izgradnje novog izlaza prema brdu kojim se osigurava novi pristup raskrižju za buduće povezivanje gornjih zona Rapca. Potom je izvršeno polaganje nove i preslagivanje postojeće podzemne komunalne infrastrukture, izgradnja konstrukcije kolnika od tampona i asfalta, postavljanje rasvjete, signalizacije i finalno pejzažno hortikulturno uređenje zelenih površina uz raskrižje. 

Radovi su privedeni kraju i prije dogovorenog roka, odnosno prije blagdana Uskrsa kada i započinje turistička sezona, a ovo ulaganje Grada Labina značajno će doprinijeti sigurnosti svih sudionika u prometu, ali i bržem, lakšem i sigurnijem prometovanjem na ovom dijelu. 

Izvođač radova bio je Obrt u građevinarstvu „Rakos“, a vrijednost ugovorenih radova je 5.087.243,00 + PDV. Dio oko hortikulturnog uređenja dovršava se danas, a radove izvodi trgovačko društvo 1. MAJ d.o.o. Labin.

Zanimljivo je i uređenje samog rotora koje će biti u potpunosti u mediteranskom stilu. Predstavljati će oblik mora s tri barke, iza njega slijedi jedan bijeli pojas koji predstavlja rivu,  a za njom povišeni dio koji predstavlja brda našeg podneblja obrasla mediteranskim biljem. U istočnom će dijelu kružnog toka biti postavljen stup visok dva metra kojeg je izradila radiona trgovačkog društva 1. MAJ-a, te će on predstavljati svjetionik, a biti će ispunjen mahovinom koja zadržava vlagu.

„Svjesni smo potrebe ovakvih tipa ulaganja u poboljšanje komunalne infrastrukture. Ovim ulaganjem većim od šest milijuna kuna riješio se jedan veliki problem u Rapcu kojim se omogućuje lakši, sigurniji i protočniji način prometovanja. Osim samog rotora, ove godine značajna su i ostala ulaganja u komunalnu infrastrukturu Rapca poput novih parkirnih mjesta koje se izgrađuju na par punktova te ove godine dobivamo preko 200 novih parkirnih mjesta u ovom naselju, a svi smo svjesni potrebe za istima. Evo, upravo je jučer završen postupak javne nabave, tj. Odluka je postala izvršna te ovih dana potpisujemo ugovor s izvođačem o izgradnji parkirališta i potpornog zida čija je vrijednost veća od 1,6 milijuna kn. Samo na tom mjestu dobit će se više od 60 novih parkirnih mjesta, a u neposrednoj blizini izgradnje istih sanira se i stepenište koje spaja ulicu Slobode sa rivom i olakšat će komunikaciju sa centrom mjesta, rabačkom rivom za koju vjerujem da ćemo je već ovog ljeta vidjeti bez automobila.“ naglasio je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić