Pretraživanje

Gradski orkestar - ambasador kulture Grada Labina

Ponedjeljak, 18. Lipnja 2012. - 5:57

Promocijom monografije, CD-a i velikim koncertom u Kinu Labin u subotu je Gradski orkestar Labin obilježio 175 godina postojanja labinskih limenih glazbi te 10-tu godišnjicu rada od ponovnog osnutka Gradskog orkestra.

Monografiju o povijesti Limene glazbe Labin predstavio je autor, prof. Tullio Vorano. Naime, prema dostupnim podacima, tradicija gradske glazbe na ovim prostorima duga je 175. godina. Zasad nisu pronadeni izravni dokumenti koji bi svjedocili o tome, no na poledini fotografije snimljene 1940. godine stoji zapisano da je Limena glazba Labin osnovana 1836. godine. U Državnom arhivu u Pazinu, u Fondu Opcine Labin, postoji omot sveska broj 20 s naslovom Glazben škola i maestro s naznakom 1840. godine, no nažalost u njemu nedostaje predmetni spis. Unatoc tome, može se zakljuciti da je Limena glazba Labin djelovala 1840. godine, pa je neizravno to potvrda da je Limena glazba Labin osnovana 1836. godine.      

Koncertom, promocijom monografije i CD-a Gradski orkestar obilježio 175 godina postojanja labinskih limenih glazbi

 

Predsjednica Udruge „Limena glazba Labina“, Katja Faraguna, na svecanosti je istaknula kako je Gradski orkestar Labin nakon stanke 2002. godine ponovno okupio današnji dirigent Franko Ružic.

Prije deset godina brojali su tek jedanaest clanova dok je do danas više od pedeset glazbenika prošlo kroz udrugu. Entuzijazam i upornost voditelja kao i clanova Gradskog orkestra rezultirala je zavidnim ugledom  gradskog orkestra.

Svecanost je bila i prigoda da se Gradski orkestar zahvali svojim dugogodišnjim clanovima ali i onim mladima, medu kojima se istice Toni Kranjac, te Gradu Labinu kao i mnogobrojnim sponzorima i donatorima.

Gradonacelnik Grada Labina, Tulio Demetlika, kazao je kako je ponosan na Gradski orkestar koji je istinski ambasado kulture Grada Labina.