Pretraživanje

Grad Labin svim „petašima“ poklanja micro:bit računalo, školama donira robote

Ponedjeljak, 12. Studenog 2018. - 0:00

Osnovnu školu Ivo Lola Ribar  jutros je posjetila zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada, a povod je hvalevrijedan i zanimljiv. Grad Labin potvrđuje svoj angažman oko razvoja djece i mladih te ulaganja u njihovu budućnost, pa je danas „petašima“ OŠ Ivo Lola Ribar, podijeljena oprema za učenje robotike, programiranje i sudjelovanje u Croatian Makers robotskoj ligi. Učenici petih razreda uključeni su u ovaj projekt zahvaljujući Gradu.

Oprema je to za koju je Grad Labin iz proračuna izdvojio 29.250,00 kn. Isto će biti podijeljeno i sutra u OŠ Matije Vlačića. Oprema za obje škole uključuje ukupno 115 micro:bit te ukupno 10 mBOT mikro robota. Današnja dodjela ove vrijedne opreme labinskim učenicima uvod je u radionice koje Grad Labin organizira u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u sklopu projekta STEM Auto. Radi se o besplatnim radionicama programiranja, robotike i digitalne pismenosti. Radionice se u Labinu održavaju dva dana za redom, i to u ponedjeljak 12. studenoga za učenike OŠ „Ivo Lola Ribar“, te u utorak 13. studenoga za učenike OŠ Matije Vlačića. Labinski su se osnovci u učenje STEM vještina dijelom uključili već u prošloj školskoj godini, a upravo s ovim radionicama kreće iduća faza STEM edukacije. Nakon uvodnih radionica, učenici i njihovi mentori biti će osposobljeni za izradu prvih projekata i računalnih programa, čija je javna prezentacija najavljena za prosinac ove godine.

Micro:bit kao tehnologija omogućava lako savladavanje vještina programiranja koristeći grafička (slikovna) sučelja i omogućuje učenje kroz iskustvo i igru. Predstavlja inovativnu tehnologiju s ciljem čim veće uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima.

„Ovo je samo jedan dio našeg ulaganja u mlade za koje smo ove godine izdvojili više od 9 milijuna kn. Radionice u sklopu Croatian makers robotske lige su nešto što će ih uvesti u ogroman svijet programiranja i robotike. STEM kompetencije danas su sastavni dio velikog broja zanimanja, i želimo našim ulaganjima, koliko je to moguće, utjecati na to da učenici budu spremniji za izazove koji ih očekuju. “ – zaključila je Mohorović Čekada

stem2.jpg (195 KB) stem3.jpg (184 KB)
stem4.JPG (233 KB) stem5.JPG (207 KB)