Pretraživanje

Goran Blažević i njegovo iskustvo pustinje Rub al Khali

Četvrtak, 21. Listopada 2021. - 0:00

U okviru Mjeseca hrvatske knjige 2021. jučer je u Gradskoj knjižnici Labin gostovao zaljubljenik u putovanje i pisanje, autor dvaju vrlo čitanih putopisa, Goran Blažević.

Kroz predavanje „Ekspedicija na devi kroz pustinju Rub al Khali“, koje je bilo popraćeno autentičnim fotografijama i videozapisima, autor je publici donio dašak pustinje i ujedno predstavio svoju najnoviju knjigu „Karavana“.

Jedan najobičniji put u Iran poveo je Gorana Blaževića na neočekivanu ekspediciju kroz drugu najveću svjetsku pustinju. Ekspedicija naziva „Rakayib“, što bi u prijevodu značilo „karavana deva“, trajala je 25 dana i spojila jug i sjever saudijske pustinje Rub al Khali.

Sudionici su jašući na devi prešli 650 kilometara, a Goran otkriva da mu je jedan od izazova bio svladati strah od deva i naučiti jahati na toj životinji.

Tijekom puta susreo se s nizom poteškoća koje pustinjski uvjeti nose sa sobom. U početku je pokušavao stvoriti zid prema pustinji, ali kada se prepustio onom što ona zaista jest i prihvatio ono što mu ona daje, nanovo je otkrio ustrajnost i moć prihvaćanja te uvidio ljepotu pustinjskih praznina za koje kaže da su one ogledalo nas samih.

 Još je niz zanimljivosti Blažević otkrio o svom iskustvu pustinje i najavio sljedeće pješčane priče koje će biti vezane uz Saharu. Do tada, uživajte u ovoj zanimljivoj ekspediciji čitajući njegov putopis „Karavana“.