Pretraživanje

Globe grupa obilježava Svjetski dan zaštite

Petak, 05. Lipnja 2015. - 8:07

Obilježavajuci Svjetki dan zaštite okoliša 5. lipnja, GLOBE grupa Srednje škole Mate Blažine sa svojim voditeljicama, u okviru GLOBE AT NIGHT programa, na temu "Održiva potrošnja i proizvodnja", ove godine obilježava i desetu godišnjicu mjerenja svjetlosnog onecišcenja na podrucju Labinštine.


Pracenje svjetlosnog onecišcenja na Labinštini traje od 2006. godine. “Neka naša Istra blista, ali ne po noci”, projekt pracenja svjetlosnog onecišcenja kojega su osmislili ucenici i nastavnici naše škole, dobitnik je priznanja “Globe star” za petogodišnji rad, koje dodjeljuje medunarodna organizacija za globalno pracenje okoliša GLOBE PROGRAM. Rijec je o priznanju za kvalitetu kakvo se obicno dodjeljuje pojedinim zemljama za ukupan višegodišnji doprinos u istraživanjima.


Svrha projekta “Neka naša Istra blista ali ne po noci“ je o saznanjima obavještavati grad i okolne opcine te ih potaknuti na djelovanje, kao što je, na primjer, postavljanje ekološke rasvjete.


Rezultate desetgodišnjeg pracenja objavljujemo sa ciljem daljnjeg poboljšanja uvjeta u našoj sredini ali i poticanja drugih da posvete pažnju ovom problemu koji se najcešce ne doživljava bitnim po okoliš.