Pretraživanje

Flacius već 500 godina spaja Europu

Petak, 08. Listopada 2021. - 0:00

Na studijskom putovanju u Labinu i Rapcu ovih dana boravi 30 protestantskih svećenica i svećenika iz njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg.

Odabir Labina za studijsko putovanje nije slučajan, s obzirom da je tema višednevnog boravka na kojem su između ostalog organizirana i razna predavanja upravo hrvatski protestantski teolog, a naš najpoznatiji Labinjan, Matija Vlačić Ilirik.

Sudionike iz Njemačke primio je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, pošto je grad Labin ujedno i rodno mjesto Flaciusa jednog od najznačajnijih osoba u povijesti protestantskog pokreta.

Predstavnike konferencije, među kojima je bio i Luka Ilić dobitnik Zahvale Grada Labina i međunarodni promotor Matije Vlačića, gradonačelnik je uz višu savjetnicu za kulturu, informiranje i odnose s javnošću Grada Labina, Loredanu Ružić Modrušan ugostio u prostorijama Grada Labina te naglasio kako su upravo ovakvi susreti od velike važnosti za daljnje razvijanje i uspostavu odnosa Labina s Njemačkom.

„Počašćeni smo Vašim dolaskom u Labin koji je prošle godine obilježio  500. obljetnicu rođenja Matije Vlačića. Osmislili smo izuzetno bogat  program obilježavanja. Nažalost, već svima poznata situacija oko epidemije spriječila je većinu događanja, no to nikako ne znači  da iste ne planiramo održati u narednom razdoblju.  U Starom gradu poseban je dragulj rodna kuća Matije Vlačića koju planiramo cjelokupnu obnoviti, kako samu zgradu tako i cjelokupni sadržaj zbirke. Vjerujemo kako će Labin postati vrlo važna kulturna ruta Europe te planiramo u idućem proračunskom razdoblju EU-a, koji će sigurno biti dovoljno okrenut kulturi,  realizirati ovaj projekt. Uz dodatnu modernizaciju i digitalizaciju građe Zbirke Matije Vlačića cilj nam je veća  promocija i očuvanje značajnog dijela naše povijesti. Iduće godine održati ćemo znanstveni skup posvećen Matiji Vlačiću, a Vas kao etablirane znanstvenike pozivam na suradnju kako na tom polju tako i na budućim projektima vezanima uz promociju Labina i Matije Vlačića.“ – istaknuo je između ostalog gradonačelnik Glavičić

Sudionici konferencije zahvalili su na gostoprimstvu te pohvalili sve što Grad čini promociji i brendiranju povijesnog nasljeđa Matije Vlačića Ilirika. Osobu koja je prije 500 godine spajala Europu i može se smatrati pretečom građanina Europe, a spaja i danas kroz sve aktivnosti koje provode Grad Labin i protestantska zajednica u Njemačkoj. Tom se prilikom razgovaralo o mogućnostima suradnje njemačkih i labinskih obrazovnih i kulturnih institucija

Gradonačelnik je prisutnima uručio i simbolične znakove pažnje, a Luka Ilić uručio je Gradonačelniku svoju nedavno objavljenu knjigu „Teološka biografija Matije Vlačića Ilirika“.

20211006_125337.jpg (2.85 MB)