Pretraživanje

Fešta Petrova i svecano otvaranje 13. Labin Art Republike privuklo brojnu publiku

Ponedjeljak, 29. Lipnja 2015. - 11:08

Spuštanjem zastave s balkona Narodnog muzeja Labin, u subotu 27. lipnja oko 22:30 sati svecano je otvorena 13. po redu Labin Art Republika, dvomjesecni ljetni kulturno-umjetnicki festival.

Uvod u ovu optimizmom ispunjenu, emotivnu vecer, koju nije moglo pokvariti niti nekoliko minuta lagane kiše, odsvirala je i otpjevala nova glazbena nada Labinštine, 18-godišnja Nicole Vidak, kojoj se u izvodenju jedne pjesme pridružio mladi tenor Antonio Mrzlic. Nakon prigodnog pozdrava labinskog gradonacelnika Tulia Demetlike i voditeljice radnog tima festivala Loredane Ružic Modrušan, u svecanom mimohodu, uz zvukove perkusija Gradskog orkestra Labin i clanove RKUD-a Rudar i KUD-a ?ulistan, zastava Labin Art Republike stigla je ispred Narodnog muzeja.

 

Cast da otvori ovogodišnje “ljeto u bojama coolture” pripala je mladoj labinskoj jazz glazbenici i kantautorii Dini Rizvic, koja je prigodnim spuštanjem zastave i još prigodnijim izvodenjem pjesme “Krenimo sa osmjehom” uvela Labinjane i njihove goste u ljeto ispunjeno s preko 40 glazbenih, likovnih, kazališnih, multimedijalnih i drugih umjetnickih dogadanja.

 

Otvorenje Labin Art Republike odvijalo se u sklopu tradicionalne gradske fešte Petrova, a cijeli je labisnki stari grad bio ispunjen zabavnim dogadanjima. Na prepunom Titovom trgu Labinjanima je pjevala klapa Intrade predvodena karizmaticnim Tomislavom Bralicem, a zasvirali su i Replay band, Diego Zulijani, mladi solisti i kulturno-umjetnicka društva... Okupljene na šetalištu San Marco uveseljavao je Serdo Valic, a zvukovi žestokog rocka culi su se sa Špine, gdje je tim kultne emisije Radio Gerila ugostio bend Zorana Mišica i sjajne labinske bluesere The Mezcal Moon.

U sklopu fešte Petrova održana je  po cetvrti put Galerija ekstra djevicanskog maslinovog ulja najbolje ocjenjenih maslinovih ulja uvrštenih u svjetski vodic FLOS OLEI naših poznatih proizvodaca:  Duilia i Bosiljke Belic, Bruna Flega, Williama Negria, Silvana Smokovica, uljare Perinic.

Posjetitelji fešte mogli su kušati  vrhunska svjetska maslinova ulja naših poznatih proizvodaca. Pored vrhunskih maslinovih ulja posjetitelji su uživali u vinima Bacac i Juricic  te delicijama restorana „Kvarner“ njokima sa cetiri vrste sira i brokulom i penema sa domacom šalšom. Iznimno velika posjecenost  dokaz je da su posjetitelji fešte i ove godine prepoznali vrijednost manifestacije koja je osvježila i obogatila  tradicionalnu pucku feštu Petrova.