Pretraživanje

Ferzeta Okanović i Feručo Katičić Volonteri godine 2016.

Srijeda, 17. Svibnja 2017. - 0:00

Ferzeta Okanović  i Feručo Katičić, volonteri su Grada Labina za  2016. godinu. Ovu prestižnu nagradu uručio im je u jučer gradonačelnik Tulio Demetlika na svečanosti u Gradskoj knjižnici, kojom prigodom je održano i zajedničko potpisivanje ugovora o financijskoj potpori s organizacijama civilnog društva za 2017. godinu.

Grad Labin po prvi puta je dodijelio nagradu Volonteka i volonter 2016. godine s  ciljem usmjeravanja pozornosti na važnost i značaj volonterstva u razvoju našeg društva. Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu nagrade “VOLONTER/KA GODINE” za 2016. godinu bio je objavljen 6. prosinca 2016. godine i trajao je do 5. siječnja 2017. U modernom društvu volonterski angažman potiče se i vrednuje kao jedan od ključnih pokretača razvoja društva, a volonteri imaju neprocjenjivu ulogu u oblikovanju stabilnog društvenog okruženja. Volonterstvo je jedan od najznačajnijih elemenata koji doprinose razvoju i oblikuju demokratske promjene u svakom društvu.

Gradonačelnik Tulio Demetlika toj je prigodom zahvalio laureatima volonterskog rada na angažmanu i nesebičnom davanju svog slobodnog vremena, znanja i iskustva, entuzijazma i energije za dobrobit grada Labina.

Ferzeta Okanović, članica je Tima za palijativnu skrb Istarske županije, volontira na Stacionaru Labin gdje pomaže u njezi nepokretnih bolesnika te doprinosi kvaliteti njihova života, volontira i u Ligi protiv raka Labin a Feručo Katičić  volontira u Martinčici društvu gljivara Labinšćine od osnivanja 1990. godine pa do danas. Svoje je volonterske sate darovao 150 dana u 2016. godini, uživa povjerenje među članovima i građanima i aktivan je član naše zajednice.

Zahvalnice su dodijeljene i ostalim kandidiranim volonterima i to: Darko Batelić, Milena Simeunović, Jadranka Vozila i Savica Sprčić.

Prisutnima se obratila i Renata Kiršić, iz Udruge Alfa Albona koji koordinira Lokalnim volonterskim centrom. Lokalni volonterski centar promovira vrijednosti volontiranja, potiče uključivanje volontera u rad različitih organizacija i organiziranje volonterskih aktivnosti te postavljanje održive strukture razvoja volonterstva u lokalnoj zajednici.

Na zajedničkom potpisivanju ugovora o financijskoj potpori s organizacijama civilnog društva istaknuto je da Grad Labin financira ukupno 60 udruga i klubova na području Grada Labina s ukupno 3.262.000,00 kuna. Rad civilnog sektora svojim radom i djelovanjem značajno doprinosi razvoju civilnog sektora, te jačanju njihove uloge kao kreatora politike u društvu, a sve u cilju zajedničkog usuglašavanja oko prioritetnih potreba Grada Labina.

Grad Labin će u 2017. godini s 291.000,00 kuna financirati projekte i programe 7 udruga i institucija u području socijalne skrbi i zdravstva, s 190.000,00 kuna Gradsko društvo Crvenog križa, s 16.000 kuna Sigurnu kuću Istra, s 93.000 kuna projekte i programe 8 udruga građana te Zakladu za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istra s 20.000,00 kuna što je ukupno 610.000,00 kuna.

S 247 tisuća kuna Grad Labin sufinancira 15 projekata udruga u kulturi najvećim dijelom su to udruge sa sjedištem na području Grada Labina izuzev dvije udruge RKUD Rudar Raša i po prvi puta u proračunu Grada Labina KUD „Zlatela“ koji svojim djelovanjem na očuvanju kulturne baštine, običaja, plesa iznimno doprinose ukupnoj zajednici pa tako i Gradu Labinu.

Za Sportsku zajednicu Grada Labina izdvaja se 2.405.000 kuna za sportske manifestacije i dotacije udrugama, prijevoz sportaša na natjecanja, osposobljavanje trenera, sufinanciranje rada stručnih kadrova, liječničke preglede.

Potpisivanju su prisustvovali gradonačelnik Tulio Demetlika,  pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i opće poslove Loreta Blašković, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću Loredana Ružic Modrušan i Siniša Verbanac,  glavni tajnik Sportske zajednice Labin.

Feručo K.JPG (2.22 MB)

Ferzeta O.JPG (2.22 MB)

DSC_0855.JPG (2.36 MB)