Pretraživanje

Ekonomičnije i učinkovitije: instaliran pametni sustav za potrošnju energije

Četvrtak, 30. Srpnja 2020. - 0:00

Posljednjih godina sve se učestalije govori o pametnim gradovima, tzv. Smart City projektima, a Grad Labin jedan je od onih koji svakodnevno radi na uvođenju novih tehnologija kojima se utječe na kvalitetu života.

Tako je danas završena instalacija zanimljivog sustava tvrtke Rudan iz Žminja koja je na području Grada Labina ugradila sustav za učinkovito upravljanje potrošnjom energije i vode.

Postalo je gotovo uobičajeno da se korištenjem modernih  digitalnih i  telekomunikacijskih tehnologija (ICT) te primjenom Interneta stvari (IoT) unaprjeđuje  učinkovitost gradskih usluga i podiže kvaliteta života kroz efikasnije i racionalnije zadovoljavanje potreba građana. Neka od tih pametnih rješenja omogućuju nadzor nad korištenjem energije i vode, praćenje kvalitete zraka,  razna rješenja za podizanje učinkovitosti javne rasvjete, odvozu smeća, korištenju parkirališta i slično.

Tako je u  Gradu Labinu osmišljen projekt Labin- pametna rješenja za energiju i okoliš, odnosno Smart city rješenja za učinkovito upravljanje potrošnjom energije i vode te je primijenjena suvremena tehnologija za daljinsko očitavanje vode na šest lokacija, električne energije na četiri lokacije te praćenje kvalitete zraka u dva prostora.  Postavljen je i Energo Monitor, odnosno centralni panel na kojem se prikazuju rezultati 24-satnog nadzora nad  potrošnjom s grafičkim prikazima i analitičkom obradom podataka.

Provedbom projekta cilja se na povećanje energetske učinkovitosti , odnosno optimizaciju potrošnje i postizanje ušteda. Tvrtka Rudan d. o. o. ima u tome značajne reference i jedna je od vodećih u području učinkovitog upravljanja energentima.

„Instalacija ovog sustava nastavak je realizacije plana o postizanju ekonomične i racionalne potrošnje energije. Poznati smo kao predvodnici u segmentu očuvanja energije kroz energetske obnove zgrada te je ovo nastavak u istom smjeru. Nešto čemu u današnje vrijeme treba težiti, ne samo zbog vremena u kojem se nalazimo i financijske krize, već i zbog očuvanja okoliša i postizanja učinkovitog upravljanja. Tako od danas na monitoru postavljenom na ulazu u gradsku upravu možemo iščitati potrošnju električne energije u zgradi gradske uprave, gradskom stadionu ili sportskom centru Franko Mileta. Prati se i potrošnja vode i kvaliteta zraka na određenim lokacijama, te će se analitičkom obradom dobiti rezultati i utjecati na ekonomičniju i učinkovitiju potrošnju. Značajan je to korak ka dodatnom razvijanju Smart city koncepta u našem gradu ali i odgovorno ponašanje prema proračunu i očuvanju energije. Ovo možemo nazvati i pilot projektom koji će zasigurno imati pozitivan učinak te vjerujem da će se u skoroj budućnosti broj lokacija s mjernim instrumentima povećati.“ - izjavio je Valter Glavičić, gradonačelnik Labina

Projektom su obuhvaćene pozicije: zgrada gradske uprave, gradski stadion i Sportski centar Franko Mileta (obje dvorane) za praćenje potrošnje električne energije; zgrada gradske uprave, gradski stadion, rotori, odnosno raskrižja kraj gradskog stadiona, rotor Kožlje i rotor kraj Konzuma te stadion Rabac za potrošnju vode; Velika i Mala vijećnica zgrade gradske uprave kao mjerna mjesta kvalitete zraka.  ,

rudan 1_edited.jpg (303 KB)