Pretraživanje

Djelovati ćemo na sve što možemo i na što imamo zakonsko pravo kako bi zaštitili zdravlje

Ponedjeljak, 20. Srpnja 2020. - 0:00

Danas je u specijalnoj emisiji Radio Labina gostovao gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić. Razgovaralo se o pojavi koronavirusa na području Grada Labina, odnosno četiri poznata slučaja u proteklih par dana.

Gradonačelnik je otvoreno kao i inače govorio o situaciji koja se dešava ne samo u Labinu i Hrvatskoj već je to zajednički globalni problem. Napomenuo je kako  je bitno da se svi zajedno što prije prilagodimo kako bi na kraju krajeva bili uspješniji, sigurniji, jači te imali bolje rezultate.

Posebno se zahvalio i svim onima koji su tijekom ovog intenzivnog vikenda nazvali i sugerirali na moguće probleme i postavili mu brojna pitanja. Jednako tako, uputio je veliku zahvalu svim dežurnim epidemiolozima te napomenuo kako su pod velikim pritiskom i odrađuju ogroman posao te možda u nekom trenutku ne stignu odgovoriti na svaki upit zabrinutih građana. Važno je naglasiti i kako su svi slučajevi pozitivnih osoba na virus u Labinu zapravo slučajevi sa blagom kliničkom slikom.

Napomenuo je još jednom kako jedino meritorno tijelo za donošenje novih odluka jest Nacionalni stožer te da lokalni stožeri, nakon nedavnog usvajanja novog zakona, nemaju snagu i mogućnosti djelovanja na taj način. „Stoga, odgovornost je na svakome od nas, svatko sebi piše životni put. Ako nešto nije zabranjeno, ne znači da je isto potrebno i činiti, to je odgovornost!“ – napomenuo je Gradonačelnik apelirajući na daljnje odgovorno ponašanje kako bi se svi međusobno i zaštitili.

Osvrnuo se i na današnju objavu obustave rada sa strankama gradske uprave i gradskih tvrtki. Kako je naglasio, cilj je osiguranje od probijanja virusa u sustav koji bi vrlo teško izdržali. Zamolio je za razumijevanje jer „nastavljamo biti, kao i cijelo ovo vrijeme krize, oni koji donose pravovremene odluke, daju nedvosmislene izjave te nastoje maksimalno očuvati zdravlje svih nas“

Osim odluke o radu sa strankama, rekao je i kako se planirani koncerti jazz-a kod Špine i Klasičnog ljeta koje organizira POU Labin za sada odgađaju. Iako je organizacija bila na visini te su to koncerti niskog rizika, na otvorenom, isti se preventivno odgađaju.

„Svi znamo kako je u ožujku koronavirus ušao u Hrvatsku i Labin, te su to bili uvezeni slučajevi, a sada je situacija malo drukčija te treba to reći bez okolišanja, radi se o lokalnim slučajevima te ne možemo bježat od toga. Grad Labin pokušava pomoći na razne načine, među ostalim uveli smo i besplatni autobus za školarce, no moram reći da ukoliko se prilikom vožnje ne budu poštovale sve propisane mjere, morat ćemo isti i ukinuti. Cilj je smanjiti mogućnost bilo kakve zaraze i pojave potencijalnog žarišta. Djelovati ćemo na sve što možemo i na što imamo zakonsko pravo“ – zaključio je gradonačelnik Glavičić uz poruku da svi ostanu odgovorni te da „uskladimo svoje životne potrebe novonastalim okolnostima jer svi planovi vrijede za danas, ne znamo što nas čeka sutra!“

 

Snimku emisije poslušajte OVDJE!

 

Foto: Radio Labin