Pretraživanje

Dani slovenske kulture u Istri proteklog vikenda u Labinu

Ponedjeljak, 11. Listopada 2021. - 0:00

U krugu Lovačkog doma LD-a Kamenjarka Labin u Ripendi 9. listopada održani su Dani slovenske kulture u Istri, a čiji je domaćin bilo Društvo Slovenaca Labin. Zbog epidemijskih mjera na snazi, sudjelovalo je svega nekoliko desetaka članova slovenskih društava iz Pule, Poreča, Lovrana, Buzeta i Labina.

Prisutne je na samom početku u ime Grada Labina pozdravila zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada koja je naglasila kako su nacionalne manjine pravo bogatstvo svake zajednice, kako se u Gradu Labinu njeguju prava manjina, a pripadnici nacionalnih manjina, okupljeni u udrugama, svoj jezik i kulturu prenose i na najmlađe, a jedino to nam jamči budućnost postojanja. Podsjetila je i kako se prošlog vikenda koncertom orkestra limene glazbe iz Idrije obilježila velika, 40. obljetnica prijateljstva grada Labina i Občine Idrija te je zaželjela svima ugodan boravak u Labinu.

Predsjednica Društva Slovenaca Labin, Silva Šutar Vujičić podsjetila je kako društvo ove godine navršava 15 godina postojanja.

Manifestaciji koju zajednički organiziraju SKD Istra iz Pule, SKD Lipa iz Buzeta, SKD Ajda Umag, Društvo Slovenaca Labin i SKD Snežnik iz Lovrana prisustvovali su predsjednica SKD-a Istra Klavdija Velimirović, predsjednica društva Oljka iz Poreča Miriam Pran, predsjednik društva Snežnik iz Lovrana Vasja Simonič, predsjednik društva Lipa iz Buzeta Borisa Grželja te predstavnici bošnjačke manjine iz Labina.

U kulturnom dijelu programa nastupile su članice Dramske sekcije Slovenskog kulturnog društva Istra iz, tijekom druženja svirao je Trio Lipa iz Buzeta, a Peter Napret iz Celja izveo je slovenske narodne melodije na citri.

 
Foto: Labinština.info

xl_65578_dsc_0139.jpg (299 KB)

xl_65579_dsc_0141.jpg (224 KB)

xl_65580_dsc_0143.jpg (389 KB)

xl_65581_dsc_0147.jpg (326 KB)

xl_65582_dsc_0150.jpg (345 KB)