Pretraživanje

Danas zapocinje Europski tjedan kretanja 2013. pod motom „Za cisti zrak – na tebi je red“

Ponedjeljak, 16. Rujna 2013. - 13:42

Danas je u prostorijama Grada Labina održana konferencija za medije na kojoj su gradonacelnik Tulio Demetlika i njegovi zamjenici Eni Modrušan i Zoran Rajkovic najavili obilježavanje Europskog tjedna kretanja pod motom „Za cisti zrak – na tebi je red“. Europski tjedan kretanja, najmasovnija manifestacija posvecena održivom kretanju, i ove se godine dvanaesti put po redu tradicionalno održava u razdoblju od 16. do 22. rujna.  Za lokalne zajednice ova manifestacija je kroz godine postala platforma kroz koju mogu pokazati svoje postojece politike, inicijative i pozitivne rezultate u praksi korištenja alternativnih nacina kretanja.

Grad Labin cetvrti ce se put ukljuciti u navedenu akciju cija je tema odabrana s ciljem skretanja pozornosti na cistocu i kvalitetu zraka koji svakodnevno udišemo, a koji je podložan onecišcenju i s obzirom na nacine transporta koji odabiremo. Ovogodišnji program realizira se u suradnji s djecjim vrticima Pjerina Verbanac i Gloria, osnovnim školama Matije Vlacica i „Ivo Lola Ribar“, srednjom školom Mate Blažine, Savezom sportova Grada Labina, Stožerom zaštite i spašavanja, Narodnim muzejom Labin, 1. Maj Labin, Savjetom mladih Grada Labina, Udrugom za mlade Alfa Albona, Jedrilicarski klubom Kvarner Rabac, Planinarskim društvom Skitaci, Sportsko rekreativnim klubom Alba, Istra bike, Policijskom postajom Labin, Hrvatskim autoklubom, Udrugom osoba s invaliditetom Labin i ostalim udrugama gradana.

Svecanim potpisivanjem Povelje pristupanja Europskom tjednu mobilnosti, gradonacelnik Tulio Demetlika, otvorio je manifestaciju u koju je aktivno ukljuceno više od 2000 europskih gradova. Gradonacelnik Tulio Demetlika naglasio je trajne mjere poduzete u 2013. godini u cilju povecanja mobilnosti i kvalitete života kao što je uredenje djecjih igrališta na Kapelici i u Presici te uredenje Igrališta radosti unutar Centra „Lice Faraguna“, montaža novih autobusnih cekaonica, javne rasvjete, uvodenje city busa. Veci investicijski zahvati realizirani su na raskrižju Labin – Raša – Koromacno gdje je izvršena rekonstrukcija raskrižja sa uredenjem pješackog kolnika. U potpunosti je uredeno i parkiralište na gradskom groblju za 162 automobila od cega je 10 za osobe s invaliditetom te 9 parkirnih mjesta za autobuse, cime se starogradska jezgra rasteretila prometa. Sukladno tome, uvedena je zabrana parkiranja na Trgu u Starom gradu.

Labin je 2011. godine ušao u uži izbor medu deset najboljih sudionika Europskog tjedna mobilnosti kao grad cija je kampanja u 2011. godini ocijenjena medu najdjelotvornijim i najinovativnijima u smislu kvalitete aktivnosti vezanih uz godišnju temu i niz stalnih mjera koje se primjenjuju.

Ono što se u konacnici želi postici ovo aktivnošcu je podizanje svijesti gradana o vezi izmedu motoriziranog prometa i zagadenja zraka u urbanim podrucjima, naglašavajuci pritom aktivnu ulogu koju svaki gradanin može imati u poboljšavanju kvalitete zraka kroz vlastite izbore mobilnosti.

Današnji dan protekao je u rekreativnom duhu, danom igara na zraku djece djecjih vrtica i preventivnim akcijama kontrole korištenja autosjedalica od strane Policijske postaje Labin i obilaskom parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i provedbom akcije kontrole nepropisno parkiranih automobila na plocnicima, nogostupima i zelenim površinama od strane prometnog redara i predstavnika Udruge za osobe s invaliditetom. U sklopu Europskog tjedna mobilnosti sutra nas ocekuju sljedece aktivnosti:

17.09.2013.
„HODAM, VOZIM, VJEŽBAM“

10,00 – 11,00 sati

BICIKLIJADA – KLINCIJADA; Policajci na biciklima
NOSITELJ: PP Labin, PP Umag, BBK Istra bike i DV „Pjerina Verbanac“
MJESTO: Prometnica kraj DV Pjerina Verbanac, Istarska ulica, Labin

10,30 sati

KAZALIŠNA PREDSTAVA: „Hodam, vozim, plovim, letim“
NOSITELJ: Djecji vrtic Glorija
MJESTO: Djecji vrtic Glorija

10,45 – 12,20 sati

„KAKAV ZRAK UDIŠEMO?“ – radionica za ucenike 2. razreda gimnazije
NOSITELJ: SŠ Mate Blažine
MJESTO: SŠ Mate Blažine

10,45 – 11,30 sati

KINEZITERAPEUTSKI TRENING za ucenike osnovne škole Ivo Lola Ribar
NOSITELJ: uciteljica tjelesnog odgoja
MJESTO: školska dvorana

11,00 – 12,00 sati

EDUKACIJSKA VJEŽBA zaštite i spašavanja
NOSITELJ: Stožer zaštite i spašavanja i JVP Labin
MJESTO: Centar Lice Faraguna


Prilozi