Pretraživanje

Damir Hoyka izlaže u Gradskoj galeriji Labin

Ponedjeljak, 20. Svibnja 2013. - 10:53

Povodom Medunarodnog dana muzeja (18. svibnja) najreprezentativniji izložbeni prostor u Labinu, troetažno zdanje Gradske galerije ugostilo je u subotu, 18. svibnja 2013. godine izložbu fotografija „Flora“ autora Damira Hoyke. Uspješna suradnja Hoyke i Labina zapocela je prije tri godine na jednom od seminara Fotosofie , a ova je izložba samo potvrda za buduce projekte.

Hoyka se labinskoj likovnoj publici predstavio pedeset i jednom fotografijom koje su, prateci izmjenu godišnjih doba, nastajale protekle dvije godine u Zagrebu i okolici. Radovi su tako oblikovani u dvije faze, a upravo su u drugoj, digitalnom manipulacijom, transformirani iz klasicne krajobrazne fotografije u pomaknutu stvarnost prirode. Fotografije cine zaokruženu kompoziciju ciji taktovi tromo i tiho prelaze po suhim granama u hladno zimsko jutro, potom prpošno i razigrano skakucu po rascvjetanom grmu, uživaju u slasnoj trešnjinoj krošnji i naposljetku traže smiraj u sutonu zlatnih boja jeseni, stoji u predgovoru kataloga kojeg potpisuje povj. umjetnosti Sandra Zloic.

Eksperimentirajuci oko osi simetrije na imaginarnoj pozadini vedrog isjecka nebeskog plavetnila Hoyka je, u bržem ili sporijem ritmu, dodavao, rjede oduzimao isjecke figurativnih tema i multiplicirao ih dva, cetiri, deset ili pedeset puta, što je imalo za posljedicu fantasticnu preobrazbu u naizgled psihodelicno apstraktno, a zapravo sugestivno-inspirativno lice prirode. Zahvalan i prilagodljiv model transformirao se upravo prema željama i poštujuci sve upute fotografa, ne gubeci pritom ništa od svoje izvanredno obicne i sveprisutne ljepote, koja je uz asistenciju vizažista/frizera/stilista Photoshopa zablistala sjajem koji kao bonus prati tretmane pomladivanja.