Pretraživanje

Cvijece za Giuseppinu Martinuzzi

Utorak, 14. Veljače 2012. - 12:15

Zamjenica gradonacelnika Grada Labina Eni Modrušan i Danijela Mohorovic, predsjednica Zajednice Talijana Labin sa suradnicima položile su danas cvijece na grob Giuseppine Martinuzi u cast njenog 168. rodendana.

 

Tom se prigodom Vedran Kos, kustos Narodnog muzeja kracim izlaganjem osvrnuo na život i djelo Giuseppine Martinuzzi, jedne od najznacajnijih licnosti u povijesti Grada Labina a labinska pjesnikinja Neda Milenkovski procitala je svoju pjesmu nadahnutu upravo Giuseppinom Martinuzzi.

Giuzeppina Martinuzzi bila je po zanimanju uciteljica, ali ujedno izvrsna odgajateljica i književnica, sposobna spisateljica i pjesnikinja, autorica pedagoških studija, pa i udžbenika za osnovnu školu.

Pocetkom 20. stoljeca zapocela je aktivni politicki život. Zastupala je ideju socijalizma ili kako ga je nazivala "humanog socijalizma", te je bila ako ne prva, onda jedna od prvih socijalistica uopce. Bez obzira na svoje gradansko porijeklo život je posvetila borbi za najsiromašnije, radnike i seljake, njihovom obrazovanju i izjednacavanju njihovih prava s bogatijima, borbi za pravo glasa žena i sl.