Pretraživanje

Ćakuloda na Turjone bolja no ikad

Ponedjeljak, 03. Rujna 2018. - 0:00

Večer zavičajne umjetnosti i poezije 3. Ćakulode na Turjone posljednjeg dana kolovoza okupile su preko 40 pjesnikinja i pjesnika. Najveći broj bio je labinskih pjesnika, njih dvadesetak. Svojim dolaskom u Labin i sudjelovanjem ovogodišnju Ćakolodu uveličali su gosti iz Istre,  otoka Cresa, Krka, Raba i Brača koji svoje stihove pišu na čakavici, odnosno cakavici, pa je tako Ćakoloda na Turjone pokazalo svo bogatsvo čakavskog dijalekta, sve sličnosti i različitosti opjevane u jednoj pjesničkoj večeri pod vedrim nebom na gradskoj kuli Turion.

Pjesničkoj večeri prethodio je stručni dio Ćakuloda  u Narodnom muzeju Labina. Dr. sc. Lucija Puljak iz Pučišća na Braču govorila je o tome kako čakavica pomaže u svladavanju jezičnog standarda i zašto bi čakavicu i zavičajne govore trebalo uvesti u redovne školske programe. Alan Žic Teklin, novinar i publicista iz Rijeke govorio je o Labinjanu Matteu Bartoliu,  utemeljitelju metode proučavanja izumrlih jezika.

Siniša Vuković, predsjednik Hrvatskog društva književnika- Ogranak Split održao je predavanje na temu `Biblija u svojim čakavskim javljanjima`.

Ćakulodom na Turjone moderirali su Ana Černjul i Danijel Mohorović a  održana je uz potporu Istarske županije- Upravnog odjela za kulturu.