Pretraživanje

ATRIUM-u potvrđen status službene kulturne rute Vijeća Europe

Srijeda, 27. Lipnja 2018. - 0:00

Sredinom travnja održan je sastanak predstavnika vlada europskih zemalja sudionica Programa kulturnih ruta Vijeća Europe. Povod susreta bilo je potvrđivanje valjanosti rute ATRIUM – Architecture of Totalitarian Regimes of the 20th Century in Europe's Urban Memory (Arhitektura totalitarnih režima 20. stoljeća u sjećanju na urbani razvoj Europe) te obnova certifikata kojim se ATRIUM-u potvrđuje status službene kulturne rute Vijeća Europe.

Certificirane Europske kulturne rute svake se tri godine ocjenjuju u okviru složene procedure i na temelju opsežnoga dosjea s dokumentima o provedenim aktivnostima i programima, kako bi se utvrdilo jesu li zadovoljeni uvjeti za obnovu stečenoga statusa.     

Ruta ATRIUM potvrđena je u prvom krugu, bez primjedbi ispitivača ili zahtjeva za dostavu dodatnih informacija.

Ovakav ishod, koji potvrđuje kvalitetu angažmana i konstantni interes kojim se gradovi i regije uključeni u ATRIUM posvećuju ispunjavanju svojih obveza, predstavlja veliko zadovoljstvo za cjelokupnu kulturnu rutu, u okviru koje se proteklih nekoliko godina radilo na podizanju svijesti i kritičnom pristupu ovome složenom i „disonantnom“ nasljeđu, koje je prisutno u različitim dijelovima Europe.

Zadovoljstvo postignutim rezultatima još je veće nakon što su se ovoj ruti priključila još dva talijanska grada, Carbonia i Merano, koji su primljeni u članstvo 30. svibnja, tijekom izvanrednog zasjedanja putem Skypea Generalne skupštine partnera ATRIUM-a.

Grad Labin dio je ove priče te je kao jedan od partnera rute  oduvijek vjerovao u ATRIUM smatrajući rutu i istoimeni projekt iznimno važnom i vrijednom prilikom za upoznavanje sa suvremenom povijesti, i to ne samo onom lokalnom.

 Podsjetimo da je Gradu Labinu u siječnju ove godine odobreno 800.000 kuna bespovratnih sredstava i u sklopu projekta ATRIUM PLUS  koji uključuje 5 projektnih partnera i trajat će 18 mjeseci (1. Siječanj 2018. – 30. Lipanj 2019.). Nositelj projekta je Grad Forli`(IT), dok su ostali partneri Sveučilište u Zadru, Grad Labin, Grad Bari (IT), te Grad Ferrara (IT).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 696.770,00 eura. Proračun (budžet) za Grad Labin iznosi 126.869,00 eura (od čega bespovratna sredstva EU iznose 107.838,65 eura). Projekt se financira iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska.

Projekt ATRIUM (Arhitektura totalitarnih režima XX. stoljeća u gospodarenju urbanim razvojem, 2011.-2013., financiranog iz programa South East Europe) proizveo je niz korisnih alata kao što su digitalni katalog, priručnik za pametno upravljanje arhitekturom totalitarnih režima, smjernice za obnovu moderne arhitekture. Projekt je kulminirao uspostavom prve kulturne rute, koju je potvrdilo Vijeće Europe u travnju 2014., posvećenoj disonantnoj i “neugodnoj baštini“. ATRIUM PLUS namjerava kapitalizirati postignuća ATRIUM-a te je cilj da Kulturna ruta postane kulturno-turistička atrakcija.

Logo ATRIUM Cultural Route Colour.jpg (91 KB)