Pretraživanje

Aglomeracija Labin-Raša jedino je pravo rješenje

Ponedjeljak, 12. Kolovoza 2019. - 0:00

Na današnjem sastanku predstavnika Općine Raša, Grada Labina, Vodovoda, Hrvatskih voda s predstavnicima skupine građana Raše i Krapna, nezadovoljnih rješavanjem pitanja odvodnje, rezimirano je što je sve učinjeno u protekla dva tjedna. Naglašeno je da su nakon prvog sastanka s predstavnicima građanske inicijative poduzete brojne akcije s ciljem da korito raškog kanala bude što čišće, za bolju kvalitetu života.

Vodovod Labin produžio je ispust odvodnje Raše u donjem dijelu naselja za 240 metara niže. Povrh toga, Općina Raša inzistirala je da se uklone dva uočena kvara na kanalizacijskoj mreži u gornjoj Raši, na čemu se upravo radi. Nakon toga uhvatit će se u koštac s eventualnim nelegalnim priključcima. Uz to, u sušne dane ispiran je kanal, ne bi li se otklonili neugodni mirisi.

Nadalje, Grad Labin u cijelosti je snimio stanje na početku naselja Kapelica, gdje nedvojbeno postoje izravna ispuštanja otpadne vode iz septičkih jama u krapanski potok, te je sve potrebne podatke proslijedio nadležnim inspekcijskim čije se postupanje očekuje u što skorijem roku.

Predstavnici Hrvatskih voda izvijestili su građane da sutra kreću s betoniranjem kompletnog korita raškog kanala u dužini od 1.200 m, čime će se osigurati njegova nepropusnost.

Predstavnici građana predali su nove zahtjeve, pa tako traže da Vodovod Labin popravi mjesnu kanalizacijsku mrežu, da se očiste svi bujični kanali u Raši, sanira kompletan krapanski i raški kanal od strane Hrvatskih voda, te da se i preostale zgrade u Krapnu priključe na biopročistače. U nastavku najvažnijeg projekta odvodnje Aglomeracije Labin-Raša-Rabac građani žele javno podastiranje hodograma radova i građanski nadzor nad projektom sve do završetka radova.

Nadalje, smatraju potrebnim da se obavi terenski nadzor od strane županijskog Zavoda za javno zdravstvo, te sanitarne i vodopravne inspekcije, uz prisustvovanje predstavnika tih institucija sljedećem radnom sastanku. Uz to, žele i organiziranje skupa građana Krapna, Raše i Labina u dvorani raškog RKUD-a u roku od dva tjedna.

Zaključno, predstavnici građanske inicijative zatražili su trenutne ostavke odgovornih za ovakvo katastrofalno stanje odvodnje u Krapnu i Raši.

U konačnici, predstavnici javne vlasti i građani složili su se da će vatrogasne mjere koje se trenutno poduzimaju samo ublažiti problem, a da je jedino pravo rješenje realizacija velikog projekta aglomeracije. Očekuje se da će idućeg tjedna biti prihvaćena studija izvedivosti megaprojekta.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić i raška načelnica Glorija Paliska potvrdili su da između dvije lokalne jedinice više nema neslaganja po pitanju projekta aglomeracije. „Dogovorena je lokacija pročistača, tehnologija, obuhvat, te projekt ide svojim tijekom, a naša je obaveza da, koliko je moguće, pokušamo ubrzati provedbu“, poručili su.