Pretraživanje

91. obljetnica Labinske republike: Komemorativni skup u cast poginulim rudarima 1940. godine (fotogalerija)

Srijeda, 29. Veljače 2012. - 10:01

Jucer je, povodom obilježavanja 91. obljetnice Labinske republike, u Malom kazalištu održan komemorativni skup u pocast i u znak sjecanja na poginule rudare naših ugljenokopa 28. veljace 1940. godine kada se u rudnicima Raše desila najveca rudarska tragedija u cetiri stoljeca dugoj iskopnoj aktivnosti.

Manifestacija je realizirana u organizaciji Zajednice Talijana „Giuseppina Martinuzzi“ Labin i Kluba za njegovanje istarsko-mletacke kulture „Istria“ iz Trsta, a pod pokroviteljstvom Opcine Raša i Grada Labina. Skup je vodila Federica Mohorovic, te su se okupljenima obratili i gradonacelnik Tulio Demetlika, predsjednik Kluba Livio Dorigo i tajnik Fabio Scropetta.

U bogatom kulturnom programu pjesnikinja Zlata Jurcan Vukelic nadahnuto je recitirala pjesmu „Piccola Arsia“ (Mala Raša) koju je ispjevala književnica Isabella Flego, rodom iz Raše. U programu sudjelovali su i ucenici Glazbene škole „Matko Brajša Rašan“ i to Roni Bertoša izvodeci na saksofonu „La Sauge“ i Toni Kranjac „Baladu“ na klarinetu, uz pratnju prof. Hrvoje Puškarica na klaviru.   

Referat o Federaciji rudara i Nasoj kuci iznio je Tullio Vorano, dok je na kraju svoja sjecanja o rudniku evocirao bivši rudar Špiro Dmitrovic koji je u foajeu kazališta priredio i izložbu svojih radova na temu rudarstva.

 Foto: Tanja Škopac.