Pretraživanje

2. kolovoza obilježavanje 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja

Utorak, 21. Srpnja 2015. - 13:39

`Ponosno i dostojanstveno obilježit cemo 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja. Tim povodom formirali smo i organizacioni odbor koji cini 11 clanova. 2. kolovoza imat cemo cetiri znacajna dogadanja`, istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika. 

U sklopu obilježavanja, u jutarnjim satima položit ce vijenac na Gradskom groblju te sat vremena kasnije održati misa za branitelje u Župnoj crkvi u Starom gradu. Potom, u 18:00 je sati zakazano otvorenje Doma hrvatskih branitelja Labin, svecani mimohod prema Parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata te otkrivanje skulpture akademskog kipara Petra Doica `Vrata u bolji život`. Himne „Lijepa naša domovino“ i „Krasna zemljo“ interpretirat ce Elis Lovric, a skulpturu ce otkriti predstavnik branitelja Josip Nacinovic i predstavnik antifašista Leopold Družeta.

U nastavku slijedi svecana akademija u Parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata na kojoj ce nastupiti Antonio Mrzlic i Nicole Vidak, Mješoviti pjevacki zbor „Giuseppina Martinuzzi“, Klapa Labin, Aleksej i Silvija, Diego Zulijani te pjesnikinja Neda Milenkovski. Ocekuje se dolazak istarskog župana Valtera Flega, generala pukovnika Marijana Marekovica te predstavnika Ministarstva branitelja. Obilježavanje 20. obljetnice Oluje završit ce prigodnim domjenkom.    


Inicijativu za postavljanje skulpture potakle su braniteljske udruge, ciji je predstavnik, Enes Suljic, predsjednik labinske HVIDR-e, prisustvovao konferenciji. Pohvalio je inicijativu Grada Labina o otvaranju Doma hrvatskih branitelja. `Vjerujem da je rijec o pilot projektu. Dobro je da su sve braniteljske udruge na jednom mjestu, kako one koje njeguju antifašizam, tako i one proizašle iz Domovinskog rata. Podloga je to za još bolju suradnju, a želimo da prostor postane mjesto okupljanja svih branitelja`, dodao je.

Prigoda je to bila da se pozove više od tri tisuce branitelja, koliko ih broji Labinština, na obilježavanje 20. obljetnice. Svim ucesnicima bit ce podijeljene majice s otisnutom skulpturom "Vrata u bolji život". Pored navedenih, današnjoj su konferenciji nazocili i Gianvlado Klaric nacelnik Opcine Sv. Nedjelja, nacelnica Opcine Raša  Glorija Paliska Bolterstein, Vlado Peršic zamjenik nacelnika Opcine Kršan, Bruno Miletic zapovjednik 3. bojne. Manifestacija se održava u organizaciji Grada Labina i opcina Pican, Kršan, Raša i Sveta Nedelja.