Pretraživanje

18. sjednica Gradskog vijeća od 30. listopada 2018. godine

Vijećnik Gradskog vijeća Grada Labina Dean Milevoj (IDS-HNS-HSU) je na 18. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj 30. listopada 2018. godine postavio slijedeće vijećničko pitanje:

 „Budući da se od 01.07.2018. god. primjenjuju novi cjenici za odvoz kućnog otpada na području Grada Labina i da su građani dobili prve račune sa novim načinom obračuna te da je nekim građanima došlo do smanjenja računa, a nekima do povećanja u odnosu na stari način obračuna, molim Vas za pojašnjenje gore navedenog.

Molim Vas i da nam kažete da li su se poduzimale određene mjere kako bi se našim građanima olakšao prijelaz na novi način obračuna u smislu da im se omogući da im iznos računa za odvoz kućnog otpada bude čim niži.“

Vijećnik Gradskog vijeća Grada Labina Đulijano Kos (IDS-HNS-HSU) je na 18. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj 30. listopada 2018. godine postavio slijedeća vijećnička pitanja:

„1.Pitanje

Početkom mjeseca je u Mjesnom odboru Rabac održano je savjetovanje sa građanima vezano za proračun Grada Labina za 2019 godinu. Istaknuta je višegodišnja problematika od nedostatak  parkinga  do gužve na rivi uz konstantan rizik prometovanja na samoj rivi, razna stepeništa koja povezuju ulice od kojih neka nedostaju a neka su u dotrajalom stanju. Nogostup je gorući problem, većina nogostupa  je u vrlo lošem stanju u ljetnim mjesecima su zakrčeni  automobilima, a dosta ulica ga uopće nemaju. Kritične točke u samom prometu spoj ul. Martinuzzi sa ul. Slobode (kod škole). Kad smo kod škole i ona vapi za jednom  obnovom. Gornji Rabac rasvjeta i nogostup. Molim gradonačelnika da nam pojasni  koji projekti  su spremni za realizaciju već ovu zimu tj. ako se zna koje stvari ulaze u proračun za 2019 godinu?

2.Pitanje

Skrenuo bi malo pozornost na javne sanitarne čvorove u Rapcu, imamo ih dva na cijelo mjesto i ogroman broj turista. Jedan je smješten kod samoposluge Jedinstva a drugi  ispod bazena Hotela Marina-Mediteran. Ovaj kod samoposluge je u jako lošem stanju i općenito ne služi na na čast te pogoršava ionako već  lošu sliku centra Rapca. Drugi je u nešto boljem stanju međutim u konačnici dva javna WC-a za cijeli Rabac su premalo,  pitanje je kako su označeni  a i radno vrijeme do 17 ili 18h nije zadovoljavajuće. U  večernjim satima kad je u pokretu masa ljudi praktički nemamo ni jedan. Dali se do sljedeće sezone planira nešto napravit po pitanju javnog sanitarnog čvora u Rapcu?“

Vijećnik Gradskog vijeća Grada Labina Ervin Mešanović (IDS-HNS-HSU) je na 18. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj 30. listopada 2018. godine postavio slijedeće vijećničko pitanje:

„Svjedoci smo vandalskih istupa na dječjem igralištu Zelenice pored bivše trgovine „Fist“, koji je zasigurno zgrozio sve one koji svoju djecu odvode u park kako bi se družili s vršnjacima, gdje se vidi da je napravljena velika šteta i vrlo bitno je to da je dotično igralište tek obnovljeno. Zanima me, što grad misli poduzeti kao mjeru suzbijanja sličnih situacija i na koji najbolji način riješiti problem zaštite dječjih igrališta od sličnih situacija, da li rasvjetom, sigurnosnim kamerama, da li u suradnji s policijskom upravom da budu češće ophodnje na takvim mjestima ili neki drugi način zaštite igrališta?“

Vijećnica Gradskog vijeća Grada Labina Tanja Pejić (KLGB nositelj: Silvano Vlačić) je na 18. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj 30. listopada 2018. godine postavila dva vijećnička pitanja, i to:

 „1. Nedavno sam dobila pismo stanara zgrade na adresi Istarska 24.

U pismu se govori o slučaju u kojem je u kolovozu ove godine Grad Labin dao na natječaj zakup poslovnog prostora na adresi Istarska 24. Namjena poslovnog prostora je garaža. Ono što muči stanare na navedenoj adresi je to da se na natječaj za zakup prostora (za garažu) javljaju osobe koje ne žive na adresi u kojoj se nalazi taj prostor ili ga koriste po drugoj namjeni (kao skladište). Što je navodno u ovom slučaju riječ.

Prvo što sam napravila bio je uvid u ''Registar poslovnih prostora i popis korisnika''  (na Internet stranicama Grada Labina) koji je ažuriran 17.10.2017.g. Prema tome, ne može se vidjeti navedeni slučaj. Kao što često navodim, što je manja transparentnost, to je veća sumnja.

Stoga predlažem da se takvi i slični popisi pravovremeno ažuriraju, kako bi građani mogli ostvariti svoje pravo uvida.

Zatim upućujem prijedlog da se po pitanju najma prostora u svrhu garaže ili skladišta kao prvenstvo zakupa da stanarima koji žive na adresi na kojoj se daje prostor u zakup.

Pitanje: Da li se za isti prostor o kojemu je ovdje riječ javio itko od stanara sa adrese u kojoj se nalazi prostor – adresa Istarska 24 ?

S obzirom da je ovo ostalo ''u zraku'' po pitanju pisma koje sam dobila, svejedno sam odlučila reagirati na primljeno pismo. Ali ubuduće, radi ovakvih stvari se ne bi oglašavala na anonimna pisma.

2. Pitanje za gosp. Gradonačelnika

Prema važećem Poslovniku Gradskog vijeća Grada Labina, Članak 41., stavak 4 pojašnjava da ukoliko se odgovor ne može dati na samoj sjednici da se moraju navesti razlozi zbog kojih se ne može dati odgovor na samoj sjednici.

U istom članku prema stavku 6 pojašnjava se da se vijećniku dostavlja pisani odgovor posredovanjem Ureda Grada.

Ovo govorim, jer za jedno od mojih pitanja sa posljednje sjednice nisam dobila odgovor. A posljednji stavak navedenog članka spominjem kako bi naglasila inicijativu Kluba Nezavisni Zajedno u kojoj smo se u predloženim izmjenama Poslovnika dotakli i vremenskog roka odgovora na pitanja. Jer je ovaj stavak ovako nedovršen i manjkav (bez vremenskog roka dostavljanja odgovora na pitanja).

Molim vas da se očitujete prema navedenom.

Isto tako, na 12. sjednici koja je održana 27.5. uputila sam zamolbu da se svim vijećnicima predoče putem maila menadžerski ugovori za Vodovod Labin d.o.o., 1. Maj Labin d.o.o., Labin stan d.o.o. i Labin 2000

Sa 15. sjednice od 31.07. u jednom od mojih pitanja vezanih za novi sustav odvodnje, u odgovoru se spominje i Studija izvedivosti koja je trebala biti prezentirana krajem kolovoza ove godine. Sada smo kraj listopada.

S obzirom da se sva pitanja odnose na prekoračenje planiranih vremenskih rokova, molim da pojasnite navedene situacije i date rok za idući plan izvršenja istih.“

Vijećnica Gradskog vijeća Grada Labina Alda Miletić (IDS-HNS-HSU) je na 18. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj 30. listopada 2018. godine postavila vijećničko pitanje iz razloga što je u posljednje vrijeme dobila više pritužbi na „Pjacal“, u stvari na ulaz koji je i jedini ulaz, a iz dana u dan postaje sve opasniji za pješake s obzirom na veliku prometnost, napose što je izgradnjom sportskog centra „Franko Mileta“ povećan promet i potreba za parkirnim mjestima, te je dojam da to postaje centar grada. Predlaže da se poćne razmišljati o drugom ulazu na Pjacal, a mogućnost za drugi ulaz postoji s obzirom da je Grad 2017. godine otkupio poduzeće koje je bilo na putu drugog ulaza. Trenutno je taj ulaz zatvoren visokom željeznom ogradom koja onemogućava prolaz. Moli da se razmotri ovaj problem.

Vijećnica Gradskog vijeća Grada Labina Neel Blaes Rocco (SDP) je na 18. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj 30. listopada 2018. godine postavila slijedeća vijećnička pitanja:

„1) Moje prvo pitanje se odnosi na činjenicu da je sjednica gradskog vijeća u 10 ujutro a ne u 5 popodne kao prije. Nije mi jasno zašto je došlo do te promjene, a još manje mi je jasno zašto je ostalo na tome, kada smo mi, članovi oporbe, puno puta upozorili na to da ne samo što nam jutarnji termin ne odgovara zbog naših poslovnih obaveza, nego jutarnje emitiranje na radiju također sprječava da nas dobar dio građana sluša.

Danas je odsutan Danijel Mohorović zbog poslovnih obaveza. Prošli put je bio odsutan Željko Ernečić zbog poslovnih obaveza. Jasminka Radolović zbog prirode njezinog posla ne može uopće dolaziti u jutarnjem terminu i tako dalje.

Moje pitanje predsjednici vijeća je slijedeće: da li inzistirate na jutarnjem terminu upravo zbog navedenih činjenica? Da li možemo promijeniti jutarnji termin u popodnevni?

2) Raspisan je natječaj za stipendije. Relevantan dokument u tom kontekstu je odluka o bodovanju deficitarnih studija.  Ovaj popis predmeta i zanimanja treba svakako pogledati, jer tko upiše studij koja se nalazi na ovoj listi imat će prednost nad onima koji žele upisati nešto što nije na popisu.

Na ovogodišnjem popisu je novost da se sada i građevina i dizajn smatraju deficitarnim zanimanjima. To na primjer znači da će maturantica iz jedne imućne obitelji koja želi upisati građevinarstvo imati prednost nad maturantom iz manje imućne obitelji koji želi studirati npr. hrvatski jezik.

Tu nešto ne štima. Prije svega, popis takozvanih deficitarnih zanimanja je tako dugačak da skoro pa obuhvaća sve moguće studije i zanimanja, a upravo ono što nije uključeno popisu čini pomalo i smiješnim. Na primjer, studija violine, ali ne i violončela, se smatra deficitarnim. Zašto? Također moraš upisati udaraljke, a neslučajno flautu ili pjevanje, ako želiš dobiti stipendiju Grada Labina. Gdje je tu logika?

Po meni treba izbrisati sve iz ovog popisa i potpuno zanemariti predmet studija. Ne samo što nitko ovdje ne može predvidjeti kako će izgledati radno tržište za 5-6 godina, niti ne možemo ni biti sigurni da će se primatelji stipendija vratiti u Labin. Ali jedno je sigurno: Svako istraživanje pokazuje da je obrazovanje u skoro bilo kojem obliku najbolji način podizanja životnog standarda. Ako Grad Labin stvarno želi pomoći mladima, onda bi se trebalo rješiti ovog popisa i znatno pojačati socijalnu komponentu u dodjeljivanju stipendija. Jer novac mora ići onima kojemu je najpotrebniji.

To je moje mišljenje.

Moje pitanje glasi:  Sa ovakvim načinom stipendiranja, kako Grad Labin osigura da novac ide onima kojima je najpotrebnije?”

Vijećnik Gradskog vijeća Grada Labina Darko Martinović (KLGB nositelj: Silvano Vlačić) je na 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj 30. listopada 2018. godine postavio  vijećničko pitanje:

 "Na koji način se misli riješiti problem koji je evidentan i svakodnevan, a odnosi se na sve vozače koji se svojim vozilima uključuju iz pravca Vineža na magistralnu cestu Rijeka – Pula. Za radnju uključivanja na tu prometnicu potrebno je ponekad čekati i 15 – 20 minuta u dnevnim špicama a da ne govorimo što se dešava za vrijeme ljetnih sezona. Da li je postojalo ili postoji i drugačije rješenje tog aktualnog problema. Da li se moglo riješiti i prilikom rješavanja smještaja ulaza - izlaza za centar „SPAR“ gdje su tijekom čitavog ljeta na rotoru kod „Elektroistre“ stvarane ogromne gužve koje se ranije nisu dešavale i taj rotor je doista služio svrsi efikasno. S obzirom da je tijekom ovogodišnjih gužvi vršeno snimanje prometa upravo na tom rotoru, da li je moguće dobiti na uvid rezultate i zaključke analize stanja i prometa na tom dijelu ceste. Molim odgovor u pisanom obliku.“

Prilozi


;