Pretraživanje

13. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Labina - od 8. lipnja 2018. godine

Vijećnica Gradskog vijeća Grada Labina Neel Blaes Rocco (SDP) je na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj 8. lipnja 2018. godine postavila dva vijećnička pitanja, i to:

 1. „Natječaj za imenovanje pročelnika za komunalno gospodarstvo te pročelnika za Društvene djelatnosti bio je objavljen 4.5. na službenim stranicama Grada Labina, ali ne na prvoj stranici. Niti pod novostima. Objavu ste mogli pronaći samo ako ste kliknuli najprije na labin.hr, pa onda “građani i gradska uprava”, pa “javna nabava i natječaji”, pa “ostali natječaji”. Osim toga, objavljen je u Narodnim novinama, na oglasnim pločama Grada Labina i Zavoda za Zaposljavanje te na web stranicama zavoda. Natječaj nije bio objavljen u novinama, ni na radiju ili na lokalnim portalima. Grad Labin je time zadovoljio zakonski minimum.

Na natječaju za pročelnika za društvene djelatnosti se javila samo jedna osoba koja je ispunila sve kriterije.

Po ovim uvjetima, to nije čudno. Ali čudno je da Grad Labin nije objavio natječaj u istarskim medijima i šire. Čudim se da Grad Labin nije učinio sve što može da bi pronašao najkvalificiranijeg kandidata za to radno mjesto. Jer kada se javlja samo jedan kandidat, kako tada možemo biti sigurni da imamo najboljeg čovjeka? Ne možemo.

Moje pitanje, koje je ujedno i prijedlog: Da se takva greška ne bi ponovila, i u svrhu osiguranja da Grad Labin i gradska uprava u budućnosti dobiva najkvalificiranije moguće kadrove na svim razinama, da li bi se Grad Labin obvezao da od sada “baca mrežu” malo šire i da se sva slobodna radna mjesta u gradu te u gradskim poduzećima i ustanovama na bilo kojem nivou objavljuje u novinama, na radiju, na svim lokalnim internet portalima te na drugim portalima kao što je na primjer MojPosao itd?“

 

2.    ”Kako često dobijem neobvezujuće ili čak prazne odgovore kada pitam za konkretne projekte, počela sam se bojati da Grad Labin nema pregleda na brojne projekte koje je inicirao ili želi inicirati te na njihov način financiranja.
Nadam se da to nije slučaj. Nadam se Grad Labin ima barem nekakav uvid u mogućnosti financiranja iz europskih fondova, budući da Grad ima stručnu suradnicu za europsku integraciju. Zato me zanima Slijedeće:

-       U posljednih 5 godina, za koje projekte je Grad Labin tražio sufinanciranja iz europskih fondova?

-       Na koliko prijava na natječaje je Grad dobio pozitivan odgovor, dakle sredstvo?

-       U ovom trenutku, koliko otvorenih aplikacija za sufinanciranja iz europskih fondova ima Grad Labin i za koje to projekte?

Vijećnik Gradskog vijeća Grada Labina Ivan Peršić (IDS-HNS-HSU) je na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj 8. lipnja 2018. godine postavio vijećničko pitanje kojim ističe i pohvaljuje da je Srednja škola Mate Blažine Labin kandidat za osnivanje regionalnog centra kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računarstva i pita za informaciju o samom projektu kako bi se ovaj projekt mogao podržati i od strane vijećnika.

Vijećnik Gradskog vijeća Grada Labina Silvano Vlačić (KLGB nositelj: Silvano Vlačić) je na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj 8. lipnja 2018. godine postavio dva vijećnička pitanja i to:

„1. S obzirom da smo na području grada Labina ostali bez komunalnih redara koji su bili zaduženi i za kažnjavanje nepropisno parkiranih vozila, ja već po drugi puta dajem jedan prijedlog za koji molim vaše mišljenje:

S obzirom da osobe zadužene za naplatu parkiranja vrše tu uslugu na jednom određenom prostoru, a to je trg, prijedlog je da ista osoba na tom prostoru, u sklopu svog radnog vremena vrši i funkciju izdavanja naloga za plaćanje naknade za trošak povrede uvjeta parkiranja.

Ukoliko zakon nalaže da za naplatu kazni osobe moraju biti redari zaposleni u Gradu, neka prođu odgovarajuću naobrazbu, neka budu zaposleni pola radnog vremena u Gradu a pola u Labin 2000 i neka naplaćuju parking i po potrebi pišu kazne za nepropisno parkirane. To bi uvelo reda na trgu.

Takav način rada već godinama primjenjuju u ZG, RI, ST i drugdje.

 Ovo što mi imamo u Labinu, da na jednom prostoru postoji netko tko samo naplaćuje parking a nije ovlašten i ne vodi brigu o pridržavanju reda i uvjeta parkiranja, ne postoji nigdje više u HR.

 2. Kada mislite prijeći na „modernizaciju sustava“ naplate parkiranja koja je u ostalim gradovima u HR praksa već nekoliko desetljeća. Govorim o svima nama dobro poznatom sustavu naplate parkiranja putem tzv. ''parkirnog automata'', gdje korisnik sam kupuje kartu i nema potrebe za djelatnicima, a jedan kontrolor pokriva šire područje kontrole sa ovlaštenjem izdavanja kazni.

Nažalost, ovo bi kod nas predstavljalo modernizaciju, koja je drugdje već zastarjela (zato je nažalost). Tako npr. gradovi poput Pule, Poreča i Rovinja već uvode novi sustav plaćanja parkiranja preko mobilne aplikacije.“

Vijećnica Gradskog vijeća Grada Labina Tanja Pejić (KLGB nositelj Silvano Vlačić) je na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj 8. lipnja 2018. godine postavila vijećničko pitanje vezano za otvorenu anketu kojoj se može pristupiti na stranicama Grada Labina i koja je otvorena do 15. lipnja 2018. godine, a izradila ju je tvrtka OIKON d.o.o. Institut za primijenjenu ekologiju i ispituje stavove građana prema području koje se obrađuje – Prtlog i Gondolići.  Pita i vjeruje da se nije zaboravilo na peticiju „Zaustavimo devastaciju i degradaciju Prtloga koju je potpisalo preko 3200 ljudi.

      Pita: „Jeste li tvrtku Oikon d.o.o. upoznali sa sadržajem i brojem potpisa te peticije, kao i postojećoj fb stranici Volim Prtlog nakon čega bi se tvrtki uvelike olakšalo istraživanje? Možete li mi reći koliko košta ta anketa i tko je plaća – s obzirom da se radi o nekakvoj vrsti istraživačkog djelovanja? Uvijek volim naglašavati tzv. zainteresiranu javnost – to su građani koji su zainteresirani za razvoj svog grada. S obzirom da su potpisnici peticije svojim potpisima izrazili svoj stav i ujedno postali dio Građanske inicijative Volim Prtlog, smatram da bi tvrtki Oikon d.o.o. trebalo ukazati na ono što je već itekako istraženo i obrađeno, kako bi skratili vrijeme i ne ulazili u dodatne nepotrebne troškove. U privitku dostavljam prijepis sa Internet stranice na kojoj se nalazi on-line peticija.“

Vijećnik Gradskog vijeća Grada Labina Ervin Mešanović (IDS-HNS-HSU) je na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj 8. lipnja 2018. godine postavio vijećničko pitanje, i to:

„Zanima me da li je u planu izrada parkirališta za gledatelje i same članove kluba u neko skorije vrijeme, obzirom da prostora na drugoj strani stadiona (između PU Labin i raskrižja prema Katurama) i u bližoj okolici ima dovoljno?“

 Pitanje obrazlaže:

„Imam pitanje od stanara okolnih zgrada stadiona NK Rudar – Labin (ulica Karla Kranjca).
Dakle, problem se znatno više uočio za vrijeme nogometnog turnira „Kvarnerska rivijera“, gdje su stanari zgrada preko puta gradskog stadiona bili prisiljeni da svoje automobile parkiraju na parkiralištu trgovačkog centra Lidl. Također, problem je da to nije samo za vrijeme dotičnog turnira, već za vrijeme svakog treninga ili utakmice, a svakako uz zauzimanje parking mjesta stanara okolnih zgrada prisutna su i  mnogobrojna nepropisna parkiranja.“

Prilozi


;