Pretraživanje

1. Znanstveno-stručni skup o Labinu i Labinštini „Labinski kulturno-povijesni susreti“

Srijeda, 10. Svibnja 2017. - 0:00

Grad Labin i Narodni muzej Labin organizatori su  1. Znanstveno-stručnog skupa o Labinu i Labinštini „Labinski kulturno-povijesni susreti“ koji će se održati u četvrtak,  11. svibnja u Gradskoj knjižnici Labin s početkom u 9,00 sati.


Na skupu će biti prezentirana 23 stručna rada podijeljenih u dvije cjeline, pregled povijesti te kulturno povijesno nasljeđe, te 25 izlagača.

Naime, Labinština je prostor vrlo bogatog, ali i vrlo nejednako proučenog i valoriziranog kulturno-povijesnog nasljeđa. Iako se tijekom prošlih desetljeća održalo više  znanstveno-stručnih skupova na kojima su se obrađivale određene teme, od sada Labin i Labinšćina dobivaju redoviti znanstveno-stručnog susreta koji će se održavati svake druge godine, a na kojem će stručnjaci kontinuirano predstavljali rezultate vlastitih istraživanja i time ih učiniti dostupnijima i poznatijima javnosti.

O Labinštini naime, postoji čitav niz iznimno zanimljivih podataka o kojima javnost relativno malo zna.

Znanstveni skup uzima u razmatranje  prostor čitave Labinštine, od rijeke Raše do Plomina i Čepića (Grad Labin, Općina Raša, Općina Sv. Nedelja, Općina Kršan) i Općina Pićan kako bi se poboljšalo opće znanje o Labinštini i njezinim raznolikim specifičnostima.

Kao rezultat rada Znanstvenog skupa krajem godine objaviti će se Zbornik radova. Voditelj skupa je dr. Slaven Bertoša, redoviti profesor sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Stručni skup otvoren je za javnost.

Prilozi